Het is misschien ‚te vroeg om de nieuwe Russische Crypto-wet te vieren’…

De nieuwe Russische cryptowetgeving is deze week eindelijk goedgekeurd, na een vertraging van meer dan twee jaar – maar het kan zijn dat de echte strijd om cryptoregulering in het land nog moet beginnen.

Een lokale expert heeft laten doorschemeren dat toen de beleidsmakers besloten om het wetsvoorstel „On Digital Assets“ in tweeën te splitsen, ze effectief eindigde met het schoppen van het blikje verderop in de weg.

Een lange impasse tussen de crypto-skeptische Centrale Bank en de pro-industriële krachten zag de beleidschefs van de Doema van de staat twee nieuwe wetsontwerpen creëren: „Op Digitale Activa“ (goedgekeurd op 22 juni) en „Op Digitale Valuta’s.

De eerstgenoemde is woensdag de derde en laatste lezing bij de Doema gepasseerd.

Sprekend aan Cryptonews.com, verklaarde Maria Stankevich, hoofd van ontwikkeling bij het EXMO handelsplatform,

„De sleutel voor de industrie is precies het wetsontwerp „On Digital Currencies“, dat nog steeds in behandeling is.“

De wet die op woensdag werd aangenomen, zou op 1 januari 2021 in werking moeten treden.

De meest opvallende bepaling van de wet voor de crypto sector van het land heeft betrekking op transacties op basis van penningen, die zijn gelegaliseerd onder de voorwaarden ervan. Cruciaal is echter dat betalingen in crypto illegaal zijn.

Sommige critici hebben dit ontkend en stellen dat het onzinnig lijkt.

Stankevich verklaarde echter dat de bepaling „vrij eerlijk lijkt“ voor haar, omdat „weinig mensen in Rusland geïnteresseerd zijn in Bitcoin Future(BTC) als betaalmiddel“.

Ze voegde eraan toe dat de Russen accepteren dat ze niet kunnen betalen voor goederen in euro’s of dollars onder de Russische wet, maar dat ze willen kunnen wisselen met behulp van vreemde valuta – of crypto.

Hoe dan ook, ze voegde een waarschuwingsbriefje toe, waarin staat,

„Wij zijn van mening dat het te vroeg is om te vieren, omdat de huidige wet niet meer is dan een verklarende woordenlijst. Er kunnen verrassingen in het verschiet liggen.“

Maar hoewel het lot van crypto nog steeds erg in balans is, is er nog steeds ruimte voor optimisme, zeiden de spelers in de industrie.

Een veelbesproken vorige (en verenigde versie) van het wetsvoorstel dat eerder deze zomer aan de Doema werd getoond, stelde iets voor dat verwant is aan een crypto-hardhandig optreden in China-stijl. Hoewel dit de steun van de Centrale Bank won, waren de stemmen van de pro-industrie, met inbegrip van velen binnen de overheid ontzet door het. En dat, stelde Stankevich voor, zou een teken kunnen zijn dat er mensen op hoge plaatsen klaar zijn om de goede strijd voor crypto’s zaak aan te gaan.

Ze concludeerde,

„Zowel bedrijven als politici hebben de afgelopen weken hun positie actief getoond, en zelfs [het hoofd van de financiële commissie van de Doema] Anatoly Aksakov heeft zich teruggetrokken.“

Per Reuters vertelde Aksakov de parlementsleden tijdens de hoorzitting dat „cryptocurrency in wezen een complex van digitale gegevens is, een digitale code of een referentie, die is opgeslagen in informatiesystemen.“

Andere experts reageerden ook met voorzichtig optimisme.

In een gesprek met de mediakanaal RBC verklaarde Dmitry Kirillov, een advocaat bij advocatenkantoor Bryan Cave Leighton Paiser (Rusland) en een docent aan de Moskouse Digitale School, dat het wetsvoorstel op woensdag „niet meer zo draconisch lijkt als de meiversie,“ maar voegde eraan toe dat het „nog steeds de worsteling met de Centrale Bank belichaamt“.